Kesäkuun koirakuulumisia

Koirarintamalla tapahtuu tällä hetkellä paljon kaikenlaista, kun Iris kasvaa ja kehittyy melkoista vauhtia! Eilen ikää tuli täyteen 11 vko:a ja annettiin matolääkettä viikon päässä häämöttävää ensirokotusta varten. Tänään mennään jo toista kertaa 2-4kk-ikäisille vauvapennuille tarkoitettuun harjoitusryhmään, jossa tutustutaan erilaisiin häiriötekijöihin ja toisiin pentuihin sekä aloitellaan vähän perusjuttuja kuten luoksetuloa ja ohittamista. Iristä olen kotiutumisesta asti palkinnut omatoimisesta katsekontaktin ottamisesta erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Tämä “reeni” näkyikin jo ensimmäisellä vauvaryhmäkerralla, kun pikkuneiti malttoi keskittyä minuun todella hienosti, vaikka ympärillä oli monta mielenkiintoista koirakaveria. Kyllä sai olla ylpeä! Ainoa kommellus sattui heti tuon penturyhmän alkajaisiksi, kun Iris puolittain istahti vesikippoonsa, jonka seurauksena meidän istumapaikkamme kohdalla lattia oli melkoisen kostea kuivaustoimenpiteistä huolimatta.

Tämän jutun mustavalkoisissa kuvissa Iriksellä on ikää 7,5-8vko:a ja värillisissä kuvissa n. 9,5vko:a. Hera noin 1v 4kk.

flatcoated retrieverflatcoated retriever

Herakin tulee pienen kanssa toimeen jo ihan mainiosti ja etenkin sisällä leikit ovat sen verran rauhallisia, ettei ihan jatkuvasti tarvitse olla pistämässä peliä poikki pennun turvallisuuden vuoksi. Ulkona ollessa täytyy kuitenkin olla aika tarkkana, sillä vapaana juostessaan Hössöllä on taipumus välillä innostua todella rajuun leikkiin, johon pieni pentu ei sovi mukaan. Pientä mustasukkaisuuttakin on ulkoilmassa ilmennyt aivan turhana pennun komentamisena. Olemmekin mökillä tehneet aika paljon niin, että Hera on kuluttanut ylimääräisiä energioitansa mieheni mukana metsissä ja rannoilla viipottaen, saaden siinä samalla kunnolla huomiota vain itselleen. Sillä välin minä olen viettänyt Iriksen kanssa aikaa pihapiirissä leikkien ja opetellen luoksetuloa sekä kontaktia. Ipana on lisäksi aika ajoin vietävä sisälle lepäämään, sillä ulkona ei uni meinaa maittaa, kun olisi niin kovasti kaikkea ihmeteltävää. Anopin matot ovat myös pari kertaa saaneet pissit päälleen, kun neiti hienohelma on tehnyt tarpeensa mieluummin sisätiloihin kuin sateiselle pihamaalle.

flatcoated retrieverflatcoated retriever

Parasta sosiaalistumiskautta ollaan koitettu hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti. Vaikka alla oleva lista on monenmoista tekemistä täynnä, on uusiin juttuihin tutustuttu hyvin maltillisella tahdilla ja totaalisia lepopäiviäkin on vietetty moneen kertaan. Tutuksi ovat tulleet ainakin:

 • hissit & liukuovet
 • bussilla kulkeminen
 • ihmisvilinässä oleminen
 • metsälenkit vapaana & hihnassa
 • järvenranta & rantavedessä kastuminen
 • mökkielämän vapaus
 • nuotiolla istuskelu
 • motocross-pyörän kovaääninen pörinä
 • kadulla ohikulkevat autot & pyörät
 • silitykset & rapsutukset erilaisilta ihmisiltä
 • hihnassa tarpeiden tekeminen
 • kotona käyvät vieraat
 • lyhyet yksinolopätkät
 • viikoittainen kynsienleikkuu (jestas kun Iris vempuloi pahemmin kuin Hera konsanaan!!)
 • muu käsiteltävänä oleminen, korvien putsaus
 • kauniin käytöksen harjoittelun alkeet
 • siivousvälineet (imuri on epäilyttävä, mutta rikkakihvelin kanssa olisi kiva leikkiä)
 • sylissä rauhoittuminen
 • teltassa & asuntovaunussa nukkuminen
 • pitkät automatkat
 • hernevarkaista kiinnijäänyt epäonninen närhi
 • toiset koirat

Juhannuksena tutustumislista täydentyy vielä ainakin vauvalla, kun miehen siskokin tulee perheineen mökkeilemään ja Iris pääsee näkemään 8kk-ikäisen Milo-pojan. Koitettiin me jo kertaalleen käydäkin katsomassa yhtä vauvaa, mutta se kaveri ei malttanut olla lainkaan hereillä, joten ei päästy tutustumaan. Lähiviikkojen suunnitelmissa on lisäksi käydä ainakin tallilla katsomassa hevosia ja lampaita, vierailla motocross-radalla sekä matkata bussilla kaupungin keskustassa sijaitsevaan ystäväni kampaamoon (Iriksen karvat saavat olla rauhassa, älkää huoliko! Omia hiuksiani värjäytän ja Iris oikein varta vasten kutsuttiin reissulle mukaan).

flatcoated retrieverflatcoated retriever

Kerran viikossa ollaan käyty tutustumassa muihin pentuihin paikallisen eläintarvikeliikkeen pentutreffeillä. Alle 8-kiloisten pentujen ryhmän meno on vain ollut meidän tytölle vähän turhan vaisua, kun joukkoon ei ole osunut muita hulivilejä. Iris onkin jatkuvasti joutunut syliin “jäähylle” muita pentuja raisumman leikkimisensä vuoksi, ja sehän se vasta tylsää on ainakin itse Ipanan mielestä. Tänään puntari näytti 8,4kg ja ensi viikolla ollaan varmasti jo yhdeksässä kilossa, joten silloin päästään vihdoin siirtymään vähän isompien leikkikavereiden seuraan!

Hissien ja muiden kulkuvälineiden lisäksi ollaan jo hieman totuteltu rappusten olemassaoloon, kerrostalossa kun asustetaan vielä ainakin muutamia vuosia. Ulko- ja kotioven välissä oleva yhden kerroksen mittainen rappusväli ollaan kiivetty kahteen kertaan rauhallisesti ylös, jotta se onnistuisi sitten vanhemmalla iällä ilman turhaa pelkoa. Alaspäin menemistä kokeillaan jahka Iris vielä jonkin verran kasvaa isommaksi, jonka jälkeen aletaan kulkea rappusia satunnaisesti aina silloin kun Ipana on riittävän rauhallinen.

flatcoated retriever flatcoated retriever

Lempinimiä on Irikselle ehtinyt tässä neljän viikon aikana syntyä kunnon kasa, joista ehkä eniten puheessa mukana ovat Ipana ja Irkku. Muita nimityksiä ovat mm. Ipanaattori, Irish Coffee, Puksiainen ja Ipsu. Lempinimiään ei neiti toki itse tunnista, eikä se ole tarkoituskaan, vaan ne ovat lähinnä käytössä ihan vain ihmisten kesken Iriksestä puhuttaessa. Onhan se ihan näin blogin kirjoittamisenkin kannalta mukavaa, että on useampi nimitys joilla pikkuneitiä voi tarvittaessa kutsua.

flatcoated retrieverflatcoated retriever

Olen ehkä aikaisemminkin saattanut mainita, että Herasta on aika haasteellista ottaa oikein onnistuneita kuvia mökillä. Sumeita ja epätarkkoja tai hullunkurisilla ilmeillä ja asennoilla varustettuja kuvia on kertynyt kyllä useita satoja ja meneväthän ne aivan hyvin kotialbumeissa, mutta blogiin laitan mielelläni vain niitä tarkimpia ja onnistuneimpia versioita. Tästä syystä on välillä hankalaa saada tuosta meidän rakkaasta hökeltäjästämme kuvia teille näytettäväksi, blogiseulani kun on suhteellisen tiukka. Onneksi sieltä jokunen kuva aina välillä puskee itsensä läpi, kuten nyt!

Eiköhän tähän tullut aika hyvin tiivistettyä meidän perheen tämänhetkiset koirakuulumiset, joten minäpä taidan siirtyä nyt nauttimaan Nutella-juustokakun viimeisistä rippeistä. Palataan koirakuvien ja -kuulumisten merkeissä taas jahka niitä hetken aikaa kerryttelen. Oikein aurinkoista loppuviikkoa kaikille!

Advertisements

One thought on “Kesäkuun koirakuulumisia

Mitäs tuumasit?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s